Tramvaiul de pe linia 25, care, sâmbătă, pe 30 aprilie, a intrat în mașinile aflate în intersecție, nu avea defecțiuni tehnice. Cea mai probabilă cauză a accidentului este una incredibilă, potrivit surselor Gândul.
„Există o problemă cu tramvaiele din București de când s-a pus iarbă printre șine. Ei bine, când se taie iarba, aceasta rămâne și pe șine, cu tot cu mâzgă, iar tramvaiele patinează la fel cum alunecăm noi pe o coajă de banană. Din discuțiile cu vatmanii am înțeles că în ziua accidentului de pe bulevardul Timișoara s-a tuns iarba”, a declarat, pentru Gândul, Valer Ciobănescu, președintele Sindicatului Transpublic din STB.
Potrivit sindicalistului, vatmanii din București se plâng de faptul că iarba de pe șine le provoacă probleme.
„Se plâng vatmanii că se întâmplă des incidente din cauza vegetației de pe șine. Trebuie făcut ceva, altfel se pot întâmpla accidente grave. Vă dați seama că nimeni nu este nebun să nu oprească în stație. Am văzut video cu incidentul de pe 30 aprilie, tramvaiul s-a dus ca o sanie. Chiar dacă în stație nu este iarbă, frânarea s-a produs înainte, acolo unde este vegetație, și de acolo tramvaiul a intrat în patinaj”, a mai declarat Valer Ciobănescu.
Totuși, oficialii STB nu merg pe varianta lansată de Ciobănescu.
„Este exclus așa ceva, să patineze tramvaiul de la iarbă. Se vede clar de pe imagini că nu există intenție de frânare din partea vatmanului. Ancheta va stabili cauza exactă. Cert este că vatmanul nu a fost audiat până în prezent”, au precizat reprezentanții STB pentru Gândul.
Din fericire, accidentul nu s-a soldat cu victime, însă incidentul este unul șocant.
„Tramvaiul tip V3A-M, implicat în accident, a fost verificat de către echipa de întreținere a depoului, înainte de a ieși în traseu, constatându-se că acesta corespunde din punct de vedere tehnic, toate sistemele de frânare (frâna de staționare, frâna electrică de serviciu, frâna de urgență cu patina electromagnetică și frâna cu solenoid) fiind în parametri normali de funcționare.
De asemenea, având în vedere incidentul respectiv, vă informăm că la nivelul Societății s-a declanșat o anchetă internă, pentru stabilirea vinovăției conducătorului de vehicul implicat în accident, acesta fiind cercetat disciplinar în conformitate cu Regulamentul Intern al STB SA.
Precizăm că până la luarea unei decizii de către Poliția Rutieră, respectiv până la definitivarea cercetării disciplinare, în conformitate cu Regulamentul Intern STB SA, manipulantul nu va mai fi repartizat pe traseu”, au transmis reprezentanții STB.
Anul trecut, în vară, pe linia tramvaiului 32 au avut loc cel puțin două incidente. Două tramvaie au deraiat din cauza vegetației de pe calea de rulare.